La meva àvia, la lleteria i el català.

Granja – lleteria, c.1943La meva àvia, era baixeta, rodoneta, de pell blanca i fina, els seus cabells talment semblaven fils d’or, era molt xerrameca i sempre tenia coses per explicar.

Regentava una lleteria a casa. En aquella època cada dia passava un carro ple de bidons de llet acabada de munyir. Hi havia un tauler on tenia unes mesures, un pot de quart, un de mig un de litre, les dones portaven el seu, i ella amb una gràcia especial  mesurava i els omplia el gerro. A mi, em fascinava veure com omplia la mesura. L’alçava i baixava la llet blanquíssima com una cascada i  el gerro de la senyora quedava com si fos ple de neu.

En acabar la guerra, el  ‘Gran Manarie’, va prohibir parlar el català, —la nostra llengua— . L’àvia no sabia parlar el castellà i el primer dia que va venir una senyora sense gerro, l’àvia li anava dient, “tiene que portar un poto”, l’altra no l’entenia de res i es va armar un guirigall que tothom va acabar rient…

Un dia —jo era joveneta—, vaig anar a la policia a buscar un tiquet , no recordo perquè.  Com es natural, el demanava en català, el guàrdia anava dient, “niña en cristiano”. Jo mel mirava i no entenia el perquè es posava tan empipat, fins que un altre guàrdia més comprensiu em va dir,”en castellano que estamos en España”.  Jo no entenia  perquè havíem canviat de país.

Sobre Mercè Cardona

Sóc de Barcelona i vivia a Sant Andreu. Sóc disminuïda física i vaig amb cadira de rodes. Fa 13 anys vaig anar a viure a Monzón (Osca), una petita ciutat, un lloc cultural on sempre fan coses. Pinto, escric tinc un blog, vaig a dos grups de lectura, a nedar i he fet varies exposicions de pintura a l'oli. Tinc una casa molt acollidora: visc amb la meva filla, dues netes de 20 i 15 anys i una gosseta que li diem Kira. No tinc temps d'avorrir-me dons conviure amb tres generacions és caòtic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.